Untitled Document
 
 
 
  2025 Apr 04

----

05/10/1446

----

15 فروردين 1404

 

تبلیغات

حدیث

 

انس رضی الله عنه می‌گوید: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلم می‌فرماید: «الظلم ثلاثة: فظلم لا يتركه الله، وظلم يغفر، وظلم لا يغفر، فأما الظلم الذي لا يغفر، فالشرك لا يغفره الله ...».
 «ظلم سه نوع است، ظلمی که خداوند آن را رها نمی‌کند، ظلمی که خداوند آن را می‌بخشد، و ظلمی که خداوند آن را نمی‌بخشد، اما ستمی که بخشیده نمی‌شود شرک است که الله تعالی آن را نمی‌بخشد».

 مسند طیالسى 1/282 حدیث (2109)، ومصنف عبدالرزاق 11/183 حدیث (20276).

 معرفی سایت

نوار اسلام
اسلام- پرسش و پاسخ
«مهتدين» (هدايت يافتگان)
اخبار جهان اسلام
تاریخ اسلام
کتابخانه آنلاین عقیده
سایت اسلام تکس - پاسخ به شبهات دینی
خانواده خوشبخت
شبکه جهانی نور
سایت خبری تحلیلی اهل سنت
بیداری اسلامی
صدای اسلام

 

 

 

  سخن سایت

قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) ‏عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين».
امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل».

لیست الفبایی     
               
چ ج ث ت پ ب ا آ
س ژ ز ر ذ د خ ح
ف غ ع ظ ط ض ص ش
ه و ن م ل گ ک ق
ی
   نمایش مقالات

تاریخ اسلام>قبايل عرب>ابراهیم علیه السلام > بقاي دين و آيين ابراهيم عليه السلام در میان اعراب پیش از اسلام

شماره مقاله : 1235              تعداد مشاهده : 445             تاریخ افزودن مقاله : 22/10/1388

بقاي دين و آيين ابراهيم عليه السلام در میان اعراب پیش از اسلام
قوم عرب- چنانکه ديديم، پيش از ظهور اسلام در جاهليت بسر مي‌بردند؛ اما، در عين حال، بقايايي از دين حنيف و آيين حضرت ابراهيم (علیه السلام) در فرهنگ و جامعة آنان وجود داشت، و دين ابراهيم را به کلي ترک نکرده بودند. از جمله بيت‌الله الحرام را همچنان بزرگ مي‌داشتند؛ دور آن را طواف مي‌کردند؛ حج مي‌گزاردند، عمره بجاي مي‌آوردند؛ وقوف به عرفات و وقوف در مزدلفه داشتند؛ و شتران قرباني را در مني نحر مي‌کردند؛ جز آنکه اين موارد ياد شده را با بدعت‌هايي درآميخته بودند:
1) قريش مي‌گفتند: ما فرزندان ابراهيم واهل حرم هستيم، و متوليان خانة خداو ساکنان مکه؛ از ميان قوم عرب هيچکس اين چنين حق و منزلتي ندارد که ما داريم، و خودشان را «حُمس» مي‌ناميدند. و براساس آن، مي‌گفتند: ما را سزاوار نيست که از محدودة «حرم» بيرون برويم و به منطقه «حل» (خارج از حرم) پاي بگذاريم! از اين رو،در عرفات وقوف نداشتند، و همانند مردم از عرفات به مشعرالحرام سرازير نمي‌شدند؛ بلکه به طور اختصاصي از مزدلفه به ديگر حاجيان مي‌پيوستند؛ چنانکه خداوند متعال خطاب به آنان اين فرمان را فرستاده است:
﴿ثُمَّ أَفِيضُوا مِنْ حَيْثُ أَفَاضَ النَّاسُ﴾[1]. «آنگاه سرازير شويد از همان جايي که مردم سرازير مي‌شوند!»
2) و نيز قريش مي‌گفتند: «حمس» را سزاوار نيست که سرشير درست کنند، يا از شير روغن بگيرند، در حالي که محرم‌اند؛ همچنين، نبايد داخل خيمه‌اي بشوند که از موي چارپايان درست شده است؛ و نيز نبايد زير سايبان بروند در حالي که محرم‌اند؛ و اگر بخواهند زير سايباني بروند، بايد در خيمه‌هايي سرپناه بگيرند که از چرم ساخته شده باشد. [2]
3) هم آنان مي‌گفتند: «اهل حل»- يعني غير اهل حرم- سزاوار نيست از خوراکي‌هايي که از منطقه حل به محدودة حرم آورده‌اند، در حرم بخورند، هرگاه حج مي‌گزارند يا عمره به جاي مي‌آورند.[3]
4) قريشيان- به عنوان اهل حرم- اهل حل (ديگر مردم) را امر مي‌کردند که وقتي وارد حرم مي‌شوند، براي نخستين بار، کعبه را طواف نکنند مگر در جامة «حمس»؛ و در اجراي اين امر، افراد قبيله قريش مردم را تحت‌نظر و مراقبت مي‌گرفتند؛ مرد جامه‌اش را به مرد مي‌داد تا با آن طواف کند، و زن جامه‌اش را به زن مي‌داد تا طواف کند و جامه را برگرداند. حال، اگر بعضي از حج‌گزاران دستشان به جامه‌اي نمي‌رسيد، مردان برهنه طواف مي‌کردند، و زنان نيز همة جامه‌هايشان را از تن بيرون مي‌کردند و تنها يک نيم تنة توري مي‌پوشيدند، و با آن طواف مي‌کردند، و در حين طواف چنين مي‌سرودند:
اليوم يبدو بعضه او کله
 
و ما بدا منه فلا احله
«امروز قسمتي از آن يا تمامي آن هويدا ميگردد، و هر اندازه از آن که هويدا شود، من بر کسي حلال نمي‌کنم!»
خداوند سبحان در اين ارتباط، در قرآن کريم چنين فرمان داد:
﴿يَا بَنِي آدَمَ خُذُوا زِينَتَكُمْ عِنْدَ كُلِّ مَسْجِدٍ﴾[4]. «به هنگام رفتن به مسجد آرايش‌هاي خود را با خود داشته باشيد.»
بر پاية اين بدعت، هرگاه مرد يا زني تن به اجراي حکم مزبور نمي‌داد، و با جامه‌اي که از منطقه حل بر تن داشت طواف مي‌کرد، پس از طواف مي‌بايست آن جامه را از تن بدر کند، و نه خود او و نه هيچکس ديگر نمي‌بايست از آن جامه استفاده کند [5].
5) قريشيان در حال احرام، از در ورودي خانه‌هايشان وارد نمي‌شدند، بلکه از پشت خانه‌‌هايشان نقب مي‌زدند و از آن سوراخي که در پشت خانه تعبيه کرده بودند وارد و خارج مي‌شدند، و اين جفاي مسلم را عملي نيکو تلقي مي‌کردند. قرآن از اين عمل آنان را نهي فرمد. قال الله تعالي:
﴿وَلَيْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ ظُهُورِهَا وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقَى وَأْتُوا الْبُيُوتَ مِنْ أَبْوَابِهَا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ﴾[6].
«نيکي به آن نيست که از پشت خانه‌هايتان به خانه‌ها درآييد؛ بلکه نيکي اين است که همگان تقوا پيشه کنند؛ و از در خانه‌هايتان به خانه‌ها درآييد؛ و با خدا باشيد تا آنکه رستگار شويد».
 
[1]- سوره بقره آیه 199
[2]- سیرة ابن‌هشام، ج 1، ص 202
[3]- همان.
[4]- سوره اعراف، آیه 31.
[5]- سیرةابن‌هشام، ج 1، ص 202، 203؛ صحیح البخاری، ح 1665.
[6]- سوره بقره، آیه 189؛ تفسیر ابن جریر طبری، ذیل آیه شریفه، صحیح البخاری، ح 1803، 4512؛ فتح الباری، ج 3، ص 621-622.

به نقل از: خورشيد نبوّت، ترجمه فارسي «الرحيق المختوم» مؤلف: شيخ صفي الرحمن مبارکفوري، برگردان : دکتر محمدعلي لساني فشارکي




 
بازگشت به ابتدای صفحه     بازگشت به نتایج قبل                       چاپ این مقاله      ارسال مقاله به دوستان

اقوال بزرگان     

قال قتادة رحمه الله: «إن هذا القرآن يدلكم على دائكم ودوائكم، فأما داؤكم فالذنوب وأما دواؤكم فالاستغفار». "جامع العلوم والحكم " (ص : 415). و قتاده رحمه الله فرمود: «این قرآن برای شما درد و دوای شما را بیان کرده، درد شما گناه است و دوای آن استغفار و طلب مغفرت الهی است».

تبلیغات

 

منوی اصلی

  صفحه ی اصلی  
 جستجو  
  روز شمار وقايع
  عضویت در خبرنامه  
پیشنهادات وانتقادات  
همكارى با سايت  
ارتباط با ما  
 درباره ی ما  
 

تبیلغات

آمار

خلاصه آمار بازدیدها

امروز : 5876
دیروز : 7927
بازدید کل: 10120945

تعداد کل اعضا : 608

تعداد کل مقالات : 11123

ساعت

نظر سنجی

كداميك از كانال‌هاى اهل سنت فارسى را بيشتر مي‌پسنديد؟

كانال فارسى نور

كانال فارسى كلمه

كانال فارسى وصال

نمایش نتــایج
نتــایج قبل
 
.محفوظ است islamwebpedia.com تمامی حقوق برای سایت
All Rights Reserved © 2009-2010