|
|
قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين». امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل». |
|
فقه>مسائل فقهی>رمضان > فرزندان ما در رمضان
شماره مقاله : 1473 تعداد مشاهده : 393 تاریخ افزودن مقاله : 28/1/1389
|
فرزندان ما در رمضان
امام بخاري رحمه الله در کتاب صحيح خويش بابي را آورده است که در آن از ربيع دختر معود نقل کرده است که: " ما روزه مي گرفتيم و بچه هايمان را نيز روزه مي داشتيم و براي شان از پشم رنگي اسباب بازي درست مي کرديم، تا هرگاه يکي از بچه ها براي غذا گريه کند آن را به او بدهيم تا وقتي كه زمان افطار برسد."
و نظر علما چنين است که: اين کار واجب نيست ليكن بايد کودک را بدان آموخت و براي گزاردن نماز با او سخت گرفت و بدان امر نمود: « مروا أولادكم بالصلاة و هم أبناء سبع و اضربوهم عليها و هم أبناء عشر» يعني: "فرزندان خود را در هفت سالگي به نماز امر نموده و از ده سالگي به نماز امر نموده و آنها را بخاطر ترک نماز بزنيد." بنابراين مادران گرامي شما در رابطه با فرزندانتان در رمضان چه نقشي داريد؟
1- هنگام آمادگي جهت استقبال از اين ماه ابراز شادماني شما و آراستن منزل براي آنکه فرزندانتان به اهميت اين تازه وارد پي ببرند، ضروري است.
2- در آغاز ماه رمضان نشستي را با کودکان داشته باشيد(بهتر است پدر نيز حضور داشته باشد) و در آن با آنان در مورد بزرگي اين ماه مبارک و اينکه دروازه هاي بهشت گشوده مي شوند صحبت نموده و اشاره نماييد که اين ماه فرصتي است براي افزودن نيکي ها و نزديکي به خداوند متعال. سعي کنيد با سطح فکر آنان و بگونه اي که درک کنند در مورد دوست داشتن خداوند و اطاعت از او گفتگو نماييد.
3- به کمک هم دستور روزانه و شيوه ي استفاده از کل اوقات شان را تهيه نماييد. مثلا برنامه اي را طرح کنيد براي کارهاي پسنديده ي روزانه مانند: گفتگو و بجاي آوردن واجبات. اين کارها را در اوقات جديد رمضان تنظيم نماييد.
4- براي عباداتي که قصد داريد فرزندانتان بدان عادت كنند زمان هايي را در برنامه تعيين کنيد؛ به عنوان مثال نماز سر وقت، و قرائت قرآن و ذکر و نماز جماعت در مسجد، و به همين ترتيب اخلاق و رفتارهايي مانند گذشت و خودداري از دعوا و بکاربردن الفاظ نامطلوب و ... به اين شيوه در پايان هر روز هرکدام در مورد کارهاي مثبتي که در طول روز انجام داده است و اينکه آيا اشتباهي از او سرزده است يا خير صحبت مي کنند.
5- به آن ها بگوييد که شما نيز قصد بهره بردن از ماه رمضان را داريد بنابراين لازم است آن ها در کارهاي منزل کمکتان نمايند تا اينکه شما نيز بتوانيد ثواب رمضان را کسب نماييد. و براي هرکدام کارهاي مشخصي را که توانايي انجام آن را دارا باشند معين نماييد و از همه مهم تر مرتب نمودن اتاق، لباس ها، کتاب و ديگر وسائل شخصي مي باشد.
6- و اما روزه؛ لازم است با کودک مرحله به مرحله کار شده و هربار ساعاتي را اضافه کنيد و براي هرروزي که روزه مي گيرد پاداشي را در نظر بگيريد. و از اول ماه مبارک بطور کامل روزه بگيرند. البته در رابطه با کودکاني که روزه نمي گيرند: دو چيز برايشان ضروري قراردهيد: افطار و سحري. تا اينکه دعاها را شنيده و با بزرگترها در شادي آن ها شريک گردند. تفاوت ميزان تحمل ميان کودکان را نيز مراعات نماييد.
7- وقت بيشتري را با دخترانتان، بويژه آن هايي که نزديک به سن بلوغ مي باشند صرف نموده و به آنان مسائل فقهي روزه را بياموزيد.
8- پسرتان را که در مرحله ي بلوغ قرار دارد دريابيد و کوشش نماييد با او با لطف و مهرباني و بر اساس اعتماد و احترام پيمان دوستي ببنديد.
9- در بوستان آموزش قرآن، قرائتي روزانه براي کودکي که زيبا مي خواند تعيين نماييد و شما آن را از روي کتاب قرآن تلاوت نماييد. او به قرائت شما گوش داده و بگذاريد تا جائيکه مي تواند از شما پيروي نمايد. اين تمرين مي تواند از تکليف قرآني مدرسه باشد ولي بهتر است آن قسمت را برايش در کتاب قرآن (اصلي) مشخص سازيد. اينکار حس کنجکاوي او را ارضا نموده و سبب گرايش او به پيروي از بزرگترهايش مي گردد. و چه بهتر که قسمت هايي از قرآن (ولو اندک) را در خلال رمضان حفظ کنند.
10- کودکتان را در رمضان به بخشش عادت دهيد، و اينکه بخشي از پول تو جيبي اش را براي اينکار کنار بگذارد. برايشان داستان هايي در مورد صدقه و بخشش تعريف کنيد، مانند داستان (کاش کامل مي بود).
11- شما (به همراهي پدر خانواده) فرزندتان را براي نماز شب و نماز صبح بيدار نموده و عادت دهيد. در پايبند ساختن بچه ها به نمازهاي پنجگانه بکوشيد.
12- به دختر يا پسرتان اين موضوع را بفهمانيد که شايسته است همراه با روزه گرفتن براي کسب اخلاق نيکو نيز تلاش کنند.
13- آيا فرزندتان را در دام تلويزيون رها مي کنيد؟ سعي کنيد استفاده از آنرا برايش ساماندهي نماييد. به عنوان نمونه کانال (عربي)" المجد" در «نايل ست» و يا كانال فارسى "نور" در هات بيرد را به او پيشنهاد نماييد. البته شرايط و هنجارهاي استفاده از کانال ها را برايشان روشن سازيد.
14- و دست آخر، از خداوند متعال ياري طلبيده و با دعا و نيايش به درگاهش از او قبولي روزه و نمازهاي شب را بخواهيد و اين را که حالات ما در پايان اين ماه از زمان ورود به آن بهتر گردد. انشاءالله.
ترجمه: مسعود مصدر: سايت نوار اسلام IslamTape.Com
|
بازگشت به ابتدای
صفحه
بازگشت به نتایج قبل
چاپ
این مقاله
ارسال مقاله به دوستان |
|
|
|
|
|