ابن حجر عسقلانی رحمه الله
أحمد بن عليّ بن محمد بن محمد بن على بن احمد بن محمود بن احمد حجر عسقلانى كِنانى مصري، أبو الفضل، شهاب الدين، ابن حَجَر: از أئمهي علم و تاريخ، حديث و فقه شافعى ( 22 شعبان 773 - ذيقعدة 852ق/16 فورية 1372 - ژانوية 1449م)، يكى از علماي بزرگ. و از او به «حافظ العصر» و «شيخ الاسلام» و «امير المؤمنين در حديث» ياد كردهاند.
يکي از خدمات بزرگ ايشان، تاليف کتاب " فتح الباري في شرح صحيح البخاري" است که همانطور که از اسم کتاب پيداست، موضوع آن شرح و تفسير احاديث کتاب بخاري است. اين کتاب يکي از ماندگارترين و عالي ترين کتابهاي اهل سنت است و در آن کتاب مي توان به قدرک علمي و فهم و درايت ايشان پي برد.
أصل وي از عسقلان فلسطين است و مولد و وفات او در قاهره ميباشد. به أدبيات وشعر علاقمند شد سپس به حديث روي آورد، و به يمن وحجاز وغيره براي سماع شيوخ مسافرت كرد، وآوازهاش بالا گرفت و مردم براي آموختن حديث از وي روي آوردند و حافظ إسلام در روزگار خود شد. سخاويّ ميگويد: "تأليفاتش در حياتش گسترش يافت و بادشاهان آنها را به يكديگر هديه ميدادند و بزرگان آنها را می نوشتند ". زبان آور، راوي شعر، آگاه به أيام متقدمين و أخبار متأخرين و زيبا چهره بود. و چندين بار سرپرست قضات مصر بود سپس از اين منصب كنارهگيري كرد.
تصانيف او زياد و بزرگ هستند. آثار وي عبارتند از: "الدرر الكامنة في أعيان المائة الثامنة ـ (چاپ)” در چهار جلد، و "لسان الميزان ـ (چاپ)” در شش جزء، شرح حال رجال ، و "الإحكام لبيان ما في القرآن من الأحكام ـ خ" و "ديوان شعر ـ (چاپ)”، و "الكافي الشاف في تخريج أحاديث الكشاف ـ (چاپ)” و "ذيل الدرر الكامنة ـ (چاپ)” و "ألقاب الرواة ـ (چاپ)” و "تقريب التهذيب ـ (چاپ)” در أسماء رجال كتب السنة، و "الإصابة في تمييز أسماء الصحابة ـ (چاپ)” و "تهذيب التهذيب ـ (چاپ)” در رجال کتب السنة، در دوازده جلد، و "تعجيل المنفعة بزوائد رجال الأئمة الأربعة ـ (چاپ)” و "تعريف أهل التقديس ـ (چاپ)” اين كتاب به نام طبقات المدلّسين شناخته ميشود، و"بلوغ المرام من أدلة الأحكام ـ (چاپ)” و "المجمع المؤسس بالمعجم المفهرس ـ (چاپ)” در دو جزء، معجم شيوخ وي است، و "تحفة أهل الحديث عن شيوخ الحديث ـ خ" در سه جلد، و "نزهة النظر في توضيح نخبة الفكر ـ (چاپ)” در اصطلاح حديث، "المجالس يا:"الأمالي" ـ "، و "القول المسدّد في الذب عن مسند الإمام أحمد ـ (چاپ)” و "ديوان خطب ـ (چاپ)” و "تسديد القوس في مختصر الفردوس للديلمي ـ (چاپ)”، و "تبصير المنتبه في تحرير المشتبه ـ (چاپ)” در چهار جزء، و "رفع الإصر عن قضاة مصر ـ (چاپ)” و "إنباء الغمر بأبناء العمر ـ (چاپ)”، و "إتحاف المَهرة بأطراف العشرة ـ (چاپ)” حديث و "الإعلام في من ولي مصر في الإسلام ـ خ" و "نزهة الألباب في الألقاب ـ (چاپ)”، و "الديباجة ـ (چاپ)” في الحديث، و "فتح الباري في شرح صحيح البخاري ـ (چاپ)” و "التلخيص الحبير في تخريج أحاديث الرافعي الكبير ـ (چاپ)”، و "تغليق التعليق ـ (چاپ)”، در حديث. و شاگرد وي سخاوي كتابي ضخيم در ترجمه حال او به نام "الجواهر والدرر في ترجمة شيخ الإسلام ابن حجر" به رشته تحرير درآورده است. (ترجمه از لوح فشرده المرجع الاكبر للتراث الاسلامي و سایت فتاوی اهل سنت و جماعت به فارسی)