|
|
قال ابن الجوزي ( تلبيس إبليس: 447) عن يحيى بن معاذ يقول: «اجتنب صحبة ثلاثة أصناف من الناس العلماء الغافلين والفقراء المداهنين والمتصوفة الجاهلين». امام ابن جوزی در کتاب "تلبیس ابلیس" آورده: از يحيي بن معاذ نقل است كه فرمود: «از صحبت سه گروه بپرهيزيد: عالمان غافل، فقيران تملق گو و صوفیان جاهل». |
|
تاریخ اسلام>اشخاص>علی بن ابی طالب رضی الله عنه > ازدواج علي با فاطمه رضی الله عنهما
شماره مقاله : 1737 تعداد مشاهده : 404 تاریخ افزودن مقاله : 15/3/1389
|
ازدواج علي با فاطمه رضی الله عنهما
فاطمه دختر امام متقيان، سردار فرزندان آدم و رسول خدا صلی الله علیه و سلم است. مادرش خديجه دختر خويلد بود، كنيهاش ام ابيها:(1) (مادر پدرش) است. در سن سی و پنج سالگي رسول الله صلی الله علیه و سلم و پيش از بعثت متولد شدهاست.(2) پيامبر صلی الله علیه و سلم در سال دوّم هجرت بعد از جنگ بدر او را به عقد ازدواج علي بن ابي طالب رضی الله عنه در آورد و خداوند سه فرزند به نامهاي حسن و حسين و ام کلثوم به او عنايت كرد.الله صلی الله علیه و سلم و پيش از بعثت متولد شدهاست.(2) پيامبر صلی الله علیه و سلم در سال دوّم هجرت بعد از جنگ بدر او را به عقد ازدواج علي بن ابي طالب رضی الله عنه در آورد و خداوند سه فرزند به نامهاي حسن و حسين و ام کلثوم به او عنايت كرد.
1 - مهريه و جهيزيه فاطمه رضی الله عنها
علي رضی الله عنه میگويد: از فاطمه دختر رسول الله صلی الله علیه و سلم خواستگاري كردم، یکی از کنیزهایم گفت: آيا خبر داري كه به خواستگاري فاطمه دختر پيامبر رفتهاند؟ گفتم: خير. گفت: از او خواستگاري كردهاند، چرا به نزد پيامبر نمیروي تا او را به عقد (ازدواج) تو در آورد. گفتم: مگر من چيزي دارم كهاو را به همسری به من بدهد؟ گفت:يقين دارم اگر پيش پيامبر صلی الله علیه و سلم بروي و خواستگاري كني، او را به نكاح تو در ميآورد. گويد: سوگند به خدا، همواره مرا اميدوار ميكرد تا آنكه به خدمت پيامبر رفتم، وقتي نشستم زبانم بند آمد و به خدا از هيبت او نتوانستم چيزي بگويم. پرسيد: براي چه آمدي؟ نيازي داري؟ سكوت كردم، باز فرمود: «شايد آمدي از فاطمه خواستگاري كني؟» گفتم: آری، فرمود: «آیا چیزی برای مهریهاش داری؟» گفتم: سوگند به خدا اي رسول خدا چيزي ندارم، فرمود: «زره را چکار کردی؟» آن زره با ارزش است و قيمتش چهارصد درهم است، گفتم: آن را دارم. فرمود: «آن را به عنوان مهريه بده، او را به نكاح تو در آوردم». به اين ترتيب آن زره به عنوان مهريه دختر پيامبر صلی الله علیه و سلم تعيين شد.(3)
رسول الله صلی الله علیه و سلم فاطمه را با پارچهای مخملی، یک مُشک و یک بالش از پوست كه داخل آن را با گياه اذخر پر كرده بودند، آماده فرمود. اينها جهيزيه سيده فاطمه بودهاست.(4)
در روايات شيعه آمده كه علي گفته است: زرهام را برداشتم و به بازار رفتم و آن را به چهارصد درهم به عثمان بن عفان (خليفه سوم) فروختم، وقتي درهمها را تحويل گرفتم و او زره را از من تحویل گرفت، گفت: ای اباالحسن آیا من بیش از تو سزاوار این زره نیستم و تو بیشتر سزاوار داشتن این درهمها نیستی؟ گفتم: البته، گفت: حال كه چنين است اين زره از طرف من هديه است و به تو تقديم ميكنم. لذا زره و درهمها را گرفتم و آمدم آنها را جلوي پيامبر صلی الله علیه و سلم گذاشتم و ماجرا را برايش تعريف كردم، پيامبر براي عثمان دعاي خير كرد.(5)
2- زفاف سيده فاطمه رضی الله عنها
اسماء دختر عميس گويد: من در آماده كردن فاطمه براي زفاف حضور داشتم، وقتی صبح شد رسول الله صلی الله علیه و سلم به در خانه آمد و گفت: «اي ام ايمن برادرم را صدا كن. ام ايمن گفت: برادر توست و حال آنکه دخترت را به نكاحش درمیآوری؟ گفت: آري. ام ايمن گويد: علي را صدا زديم و آمد – پيامبر صلی الله علیه و سلم رويش آب پاشيد و برايش دعاي خير كرد. سپس گفت: فاطمه را برايم صدا كنيد. اسما میگويد: فاطمه را صدا زدند در حالي كه از شدّت شرم و حيا آمدن برايش مشكل بود، خطاب به او گفت: «سكوت كن كه تو را به محبوبترين اهل بيتم به نكاح دادم.» روي فاطمه هم آب پاشيد و برايش دعاي خير كرد، پیامبر برگشت كه برود که چشم مباركش به خانمی افتاد، گويا صورت خانم پوشيده بود – پرسيد كيستي؟ گفتم: منم، گفت: أسمايي؟ گفتم: آري، گفت: دختر عميس؟ گفتم: آري، گفت: آمدي به احترام دختر رسول الله صلی الله علیه و سلم او را براي زفاف آماده كني، گفتم: آري و ایشان برايم دعای خير كرد.(6)
3- ولیمهی عروسی
از بريده رَضِیَ اَللهُ عَنْهَا روايت است: وقتي علي از فاطمه خواستگاري كرد رسول الله صلی الله علیه و سلم فرمود: «انه لابد للعرس من وليمة»: (براي عروسي وليمه لازم و اجتناب ناپذير است)، وی میگويد: سعد گفت: یک قوچ به عهدهی من، گروهي از انصار برايش چند پیمانه ذرّت جمعآوري كردند، شب زفاف كه فرا رسيد رسول الله صلی الله علیه و سلم به علي فرمود: «تا وقتی که با من ملاقات میكني چیزی نگو»، آن وقت رسول الله صلی الله علیه و سلم درخواست آب کرد، وضو گرفت و روي علي پاشيد و اين گونه دعا كرد: «اللّهمّ بارك فيهما و بارك عليهما و بارك في شلبهما»([7]) :(پروردگارا در زندگي اين دو بركت بده و بركت نصيبشان كن و به فرزندانشان بركت عنايت فرما).
زیرنویسها:
1 -اسد الغابه 5/520 الاصابه 4/365.
2 -الطبقات ابن سعد 8/26.
3 -دلايل النبوه، بيهقي 3/160 اسناد آن حسن است.
4 -صحيح السيرهالنبويه /667، مسند فاطمهالزهراء و آنچه در فضيلتش در روايات نقل شدهاست از سيوطي با تحقيق فؤاد احمد زمري/189.
5 -كشف الغمهاردبیلي 1/359 – بحار مجلسي/39 به نقل از كتاب: «الشيعه و اهل البيت».
6- فضايل الصحابة 2/955. ش/ 342 اسناد آن صحيح است.
7 - معجم الکبیر طبرانی ش1153،فضائل الصّحابة (2/858)با اسناد صحیح.
به نقل از: سيره أميرالمؤمنين علي بن أبي طالب رضي الله عنه و شخصيت و عصر او، تألیف: دكترعلي محمد محمد صلابی
|
بازگشت به ابتدای
صفحه
بازگشت به نتایج قبل
چاپ
این مقاله
ارسال مقاله به دوستان |
|
|
|
|
|