عايشه صدیقه مادر مؤمنان جهان
تولد و پرورش
بعد از بعثت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم در خانهای مملو از صدق و صفا و ایمان، خانهای که قبل از دیگران پرتوهای آفتاب نبوت بر آن تابید و نور توحید و یکتاپرستی در آن ظاهر شد، در سال چهارم بعثت دختری دیده به جهان گشود که نامش را "عایشه" گذاشتند.
آری! قبل از اینکه عایشه متولد بشود، پدر و مادرش در زمرۀ یاران و عاشقان خدا و رسولش قرار گرفته بودند و همین امرسبب شد تا این طفل معصوم، آلوده شرک و بتپرستی نگردد، بلکه درهمان لحظه تولد، نور توحید در قلبش جای گیرد و در زیر آفتاب صداقت و ایمان رشد و نمو کند.
پدر حضرت عایشه رضیاللهعنهما، حضرت ابوبکر صدیق میباشد. ابوبکر رضیاللهعنه قبل از مسلمان شدنش به صفاتی از قبیل؛ شجاعت، امانتداری، خوش اخلاقی، صداقت و همزیستی مسالمتآمیز مشهور بود.
مردان قبایل مختلف نزد وی میآمدند و به خاطر علم فراوان، آگاهی دقیق و اخلاق پسندیدهاش با او انس میگرفتند. وی بعد از اینکه مسلمان شد و حلاوت ایمان را چشید مردم را به طرف اسلام دعوت میداد که عده کثیری از بزرگان مکه در اثر دعوت ایشان به دین اسلام مشرف شدند.
مادر حضرت عایشه، ام رومان رضیاللهعنهما از زنان محترم و با شرافت مکه بود. او نیز اسلام عزیز را با جان و دل قبول کرده و محبت خاصی با پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم داشت و برای نصرت مسلمانان تلاشهای زیادی نمود. به طوری که روزی پیامبر صلیاللهعلیهوسلم برقبر ام رومان گذر کرد و بعد از دعای رحمت و مغفرت برای وی، فرمودند: خدایا بر تو پوشیده نیست که ام رومان در راه تو و نصرت پیامبرت چه سختیهایی را تحمل نمود.
دختری که از پدری همچون ابوبکر صدیق، کسی که سفر و حضر، شب و روز، صبح و شام او را به عنوان یاور و همراه رسولالله صلیاللهعلیهوسلم میشناختند، ابوبکری که به شیخ صحابه، دوست و محبوب رسولالله صلیاللهعلیهوسلم، متخلّق به اخلاق پیامبر و جزو اولین افرادی که در اسلام داخل شدند، متصف است و مادری همچون "ام رومان" که نمونه بارزی از یک زن وفادار، شجاع و باتقواست، متولد شده باشد بیشک آیندهای بسیار درخشان و نورانی را درپیش خواهد داشت.
خواستگاری مبارک
حضرت خدیجه رضیاللهعنها نخستین همسر پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم بود. او زنی باوفا و راستین بود. وی از بهترین یاوران پیامبر صلیاللهعلیهوسلم به شمار میرفت که سرمایه، مقام و نیروهای معنوی و جسمی خود را در راه اسلام و حمایت از پیامبر صلیاللهعلیهوسلم صرف نمود.
اما این همسر باوفا و با ایمان در سال دهم بعثت دارفانی را وداع گفت و به دیدار خداوند متعال شتافت. با رحلت وی مسلمانان مادری مهربان و پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم همسری دلسوز و دعاگو را از دست دادند به طوری که پیامبراین سال را"عام الحزن" (سال غم) نامید.
خدیجه تحمل غمهایی که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم در راه دعوت برداشت میکرد را برایش آسان میکرد. اما پس از خدیجه کسی نبود که این خلأ را پر کند و تنهایی و سکوتی که پس از خدیجه به وجود آمده بود را بزداید. تمام اشیایی که در اطراف پیامبر مشاهده میشد، یاد و خاطره خدیجه و جهاد و عشق او را برای پیامبر صلیاللهعلیهوسلم تازه مینمود. در چنین وضعیتی کسی جرأت نمیکرد با آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم در مورد ازدواج صحبت کند، تا اینکه خوله دختر حکیم، همسر حضرت عثمان بن مظعون این طلسم را شکست و مسأله ازدواج آن حضرت صلیاللهعلیهوسلم با حضرت عایشه رضیاللهعنها را به ایشان پیشنهاد کرد.
خلاصه بعد از مدت کوتاهی، ازدواج مبارک صورت گرفت و چنان سعادتی نصیب حضرت عایشه شد که مانند آن هرگز نصیب هیچ زنی تا قیامت نخواهد شد. به راستی که این عقد و نکاح، فیصلۀ خداوندی بود. چنان که در صحیح بخاری حدیث شماره [5125] و صحیح مسلم حدیث شماره [6283] روایتی آمده که روزی آن حضرت صلیاللهعلیهوسلم به حضرت عایشه رضیاللهعنها فرمودند: تو را دو بار در خواب دیدم که در پارچهای ابریشمی بودی و فرشتهای (جبرئیل) به من میگفت: این همسر تو هست. پارچه را که کنار میزدم، چهره تو را میدیدم. با خود میگفتم: اگر از طرف خداوند باشد حتماً عملی میشود.
پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم در وجود عایشه کوچک - از نظر سنی- خصوصیات بارزی همچون زیرکی فوقالعاده، شخصیتی دارای صفات والا یافته بود. او (پیامبر) با فراست نبوی، در عایشه صدیقه استعدادهایی را کشف نموده بود که میتوانست از او یک همسر خوب و شایسته برای پیامبر خدا بسازد.
روزها به سرعت سپری میشد. عایشه به عقد و نکاح پیامبر خدا درآمده بود اما هنوز در خانه پدرش بود. عایشه در مقابل چشم و دل پیامبر خدا، بزرگ و بزرگتر میشد و قلب کوچکش در کنار آیات ملکوتی الهی، گسترده و گستردهتر میگردید. مشاهده آزار و اذیت مشرکان و بیاحترامی و جسارت به مقام شامخ نبوت توسط دشمنان اسلام، روح حساس عایشه را سخت آشفته و پریشان اما نیرومند و مقتدر میساخت. او مهمترین اتفاق تاریخ و حساسترین لحظه زندگی پیامبر صلیاللهعلیهوسلم یعنی هجرت را از نزدیک نظارهگر بود. او هرگز فراموش نمیکند آن روزی را که پیامبر صلیاللهعلیهوسلم به خانه آنها آمد و ابوبکر صدیق رضیاللهعنه را از ماجرای هجرت و مصاحبت ابوبکر رضیاللهعنه باخودش آگاه کرد و ابوبکر از شدت خوشحالی، اشک از دیدگانش جاری شد. او تمام این صحنهها را با زیرکی و فراست خود مشاهده میکرد و از آنها برای آیندهاش درس میگرفت و تربیت میشد.
از بوستان صداقت به گلستان نبوت
در سال دوم هجری حضرت عایشه رضیاللهعنها وارد خانه نبوت شد و بزرگترین شرافت ممکن را نصیب خود ساخت. او اینک همسر بنده برگزیده خدا، محبوبترین انسان در نزد خالق و مخلوق یعنی حضرت محمد صلیاللهعلیهوسلم میباشد. عایشه رضیاللهعنها به خانه پیامبر صلیاللهعلیهوسلم رفت و در سایه وحی مراحل تربیتی خود را به کمال رسانید. فکر و اندیشهاش شکل گرفت و رفته رفته این تکامل به اوج خود رسید تا اینکه در نهایت خداوند متعال با صراحت اعلام فرمود:
«النبی اولی بالمومنین من انفسهم و ازواجه امهاتهم»
اینجا بود که عایشه در کنار دیگر همسران پیامبر، به عنوان مادر مومنان جهان معرفی میشود. مومنان آنانی هستند که باور و اعتقادشان به مبدأ هستی و یگانه مطلق از مظاهر و قالبها فراتر رفته و به باطنیترین و ژرفترین لایههای دلشان نفوذ یافته است و عشق به خدا و رسول و قرآن را بزرگترین سرمایه خود میدانند. عایشه مادر چنین افرادی است.
خلاصه اینکه، عایشه صدیقه در خانه پیامبر از سعادت و خوشبختی غیر قابل وصفی برخوردار بود. مظهر این خوش بختی، آرامش روحی و روانیای بود که عایشه رضیاللهعنها احساس میکرد و او را در مقابل تمام مصائب و سختیهای زندگی ثابت قدم میگردانید. او در کنار پیامبر با فقر و تنگدستی زندگی میکرد و شب را روی حصیر میخوابید. قلب وی هرگز دنبال متاع دنیوی نبود بلکه تنها چیزی که برایش اهمیت داشت زندگی محبتآمیز در زیر یک سقف با پیامبر خدا صلیاللهعلیهوسلم و حصول رضایت و خوشنودی پروردگار مهربان بود.
محبت رسول خدا با حضرت عایشه
حضرت عایشه رضیاللهعنها به خاطر دیانت، لیاقت و ذکاوتی که داشت بین زنان پیامبر صلیاللهعلیهوسلم از مقام و منزلت خاصی برخوردار بود. پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم او را بسیار دوست داشت و محبت وی در قلب پیامبر جای داشت؛ همان قلب پاکی که غیر از چیزهای پسندیده و پاک در آن راه نداشت. روزی حضرت عمرو بن عاص رضیاللهعنه از آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم پرسید: ای رسول خدا! چه کسی را از همه بیشتر دوست دارید؟ پیامبر فرمودند: «عایشه را». عمرو رضیاللهعنه عرض کرد: سؤال من در مورد مردان بود. آن حضرت فرمودند: «پدرعایشه (ابوبکر صدیق) را».
عایشه فقط الله و رسول را میخواهد
رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم زندگی بسیار ساده و زاهدانهای داشتند. ماهها میگذشت اما آتشی برای پختن غذا در منزل ایشان روشن نمیشد. فشار گرسنگی بر اهل خانه سایه افکنده بود. طبیعت بشری، فتوحات اسلامی و خزانه بیت المال باعث شد تا همسران پیامبر اندکی تمنای راحتی و دنیا در وجودشان بیاید. درهمین زمان بود که آیات 28 و 29 سوره احزاب نازل شد و خداوند متعال به پیامبر دستور داد که به همسرانت بگو یا مال و متاع دنیا را انتخاب کنند یا الله و سول و روز آخرت را .
آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم برای امتثال فرمان الهی، ابتدا نزد حضرت عایشه رضیاللهعنها رفتند و این آیات را تلاوت کرده و او را مختار قرار داد و قبل از اینکه حضرت عایشه رضیاللهعنها جوابی بدهد پیامبر صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: «ای عایشه! عجله نکن، برو با پدر و مادرت مشوره کن». حضرت عایشه رضیاللهعنها در جواب پیامبر عرض کرد: آیا برای چنین کاری از پدر و مادرم اجازه بگیرم؟! البته که من خدا و رسول و زندگی آخرت را میخواهم. قلب رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم با شنیدن این کلمات شاد شد و آثار خوشحالی بر چهره مبارک هویدا گشت. سایر همسران پیامبر نیز همین جواب حضرت عایشه رضیاللهعنها را تقدیم آنحضرت کردند و به این صورت، دنیا و متعلقات آن را فدای رضای خدا و رسول و همراهی پیامبر نمودند.
عایشه عالمی بزرگ و مجتهدی توانا
حضرت عايشه رضیاللهعنها دارای هوش و ذکاوت بالایی بود. این هوش و ذکاوت وقتی تحت توجه پیامبر خدا صلیاللهعلیهوسلم قرار گرفت از عایشه صدیقه، عالمی توانا و منبع فیاض حکمتها ساخت تا جایی که رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم درشأن وی فرمودند: «خذوا نصف دینکم عن هذه الحمیرا». نصف دین خود را از این حمیرا(عایشه) بگیرید.
بعد از وفات پیامبر صلیاللهعلیهوسلم، حضرت عایشه رضیاللهعنها مرجع علمی برای مرد و زن، پیر و جوان، عالم و عموم مردم بود. بزرگان صحابه وقتی با مشکلی مواجه میشدند به ایشان مراجعه میکردند. حضرت ابوموسی اشعری رضیاللهعنه میفرماید: هر مشکلی برای ما (اصحاب پیامبر) پیش میآمد و به عایشه مراجعه میکردیم، حتماً برای مشکل خود راهحلی مییافتیم. امام زهری که یکی از بزرگان تابعین میباشد میگوید: کانت عائشة أعلم الناس یسألها الاکابر من اصحاب رسول الله صلیاللهعلیهوسلم. عایشه از عالمترین مردمان بود که بزرگان صحابه مسائل را از ایشان میپرسیدند.
عایشه کاتب و جامع قرآن
حضرت عایشه صدیقه رضیاللهعنها از جمله کسانی است که به دلیل حافظه قوی، بسیاری از آیات قرآن را حفظ کرده بود. میتوان گفت که بسیاری از سورههای طولانی قرآن که در نیمههای شب نازل میشد، در حجره عایشه بوده و اولین کسی که آن را از پیامبر صلیاللهعلیهوسلم میشنید ایشان بودند؛ همین امر سبب شد تا بعدها خلفای راشدین برای جمعآوری قرآن مجید از محضر حضرت عایشه رضیاللهعنها نیز استفاده نمایند. لذا آنانی که حضرت عایشه رضیاللهعنها را قبول نداشته و به ایشان اطمینان ندارند، لزوماً نباید بخشی از قرآن را قبول داشته و به آیات آن اطمینان داشته باشند و قبول نکردن قرآن و عدم اطمینان به آیات آن، مسلّم است که انسان مسلمان را به سوی کدام وادی سوق می دهد!
عایشه صدیقه رضیاللهعنها با وجود اینکه مدت زمان کوتاهی را با آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم زندگی نمود اما بسیاری از مسائل فقهی، حدیث و دیگر مسایل را از ایشان فرا گرفت. او دارای حافظهای قوی بود و هرحدیثی را که از آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم میشنید، حفظ میکرد و بدون هیچ نقصی آن را برای اصحاب بازگو میفرمود. حضرت عایشه در صداقت، علم، امانت در روایت و آگاهی در مسایل عبادات مشهور بود. وی حدود 2210 حدیث از پیامبر روایت کرده است و یکی از هفت نفری است که بیش از هزار حدیث را از پیامبر صلیاللهعلیهوسلم نقل کردهاند.
افتخارات منحصر به فرد حضرت عایشه
خلاصه اینکه فضایل حضرت عایشه رضیاللهعنها چنان زیادند که در یک صفحه و یک مقاله جای نمیگیرند و هرگز نمیتوان تمام آنان را یکی یکی ذکر کرد. لذا در این قسمت به بعضی از فضایلی که مختص حضرت عایشه بودهاند اشاره میکنیم که این افتخارات عبارتند از:
1- عایشه همسر پیامبر در دنیا و آخرت
بالاترین افتخاری که برای حضرت عایشه میتوان ذکرکرد این است که بنا بر تصریح احادیث و روایات صحیح، حضرت عایشه رضیاللهعنها در هر دو جهان به شرف همسری سرور کائنات، محبوب رب العالمین حضرت محمد صلیاللهعلیهوسلم نایل شده است.
2- نزول وحی درشأن عایشه
برائت و پاکدامنی حضرت عایشه رضیاللهعنها به وسیله وحی ازبالای هفت آسمان نازل شد و مسلمانان تا قیامت این آیات را در نماز و غیر نماز تلاوت می کنند و با هر بار تلاوت، در مقابل هر حرفی، ده ثواب به تلاوت کننده داده میشود.
3- مبتلا نشدن به شرک و بت پرستی
عایشه صدیقه رضیاللهعنها از لحظهای که چشم به جهان گشود در خانوادهای مسلمان به دنیا آمد و از ابتدای طفولیت با نام "الله" جلجلاله آشنا گردید و از شرک و بتپرستی محفوظ ماند و هیچگاه برای غیر خدا سر تعظیم فرود نیاورد.
4- آوردن سیمای حضرت عایشه توسط جبرئیل
قبل از ازدواج پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم با حضرت عایشه رضیاللهعنها، حضرت جبرئیل صورت و سیمای حضرت عایشه را در خواب به آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم نشان میدهد و اعلام میکند که این سیمای شخصی است که در آینده همسر تو خواهد بود.
5 - حضور درخانه وحی
حضرت عایشه درخانهای زندگی میکرد که فرشتگان الهی آن را احاطه کرده بودند و بارها وحی در آنجا نازل میشد، در حالی که حضرت عایشه صلیاللهعلیهوسلم در کنار آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم نشسته بود.
6- مادر مومنان جهان
طبق تصریح آیه قرآن کریم ازواج پیامبر صلیاللهعلیهوسلم، مادر مومنان هستند. پس به عبارت دیگر تمام مومنان تا قیامت، فرزندان این محبوبۀ رسول خدا محسوب میشوند. و بر هر انسان با حیا و غیرتی لازم است که احترام و مقام والای مادر خود را حفظ نماید.
7- غروب خورشید نبوت درحجرۀ عایشه
رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم در روزهای آخر حیات خود در حجره حضرت عایشه رضیاللهعنها اقامت گزید و با کسب رضایت دیگر همسران، ایام مریضی را درخانه عایشه صدیقه گذرانید و هنگامی که روح مطهر ایشان به عالم ملکوت پرواز کرد، سر مبارکش در آغوش حضرت عایشه صدیقه قرار داشت.
8- اتاق عایشه مدفن رسول خدا صلیاللهعلیهوسلم
جسد مبارک پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم در همان اتاقی که رحلت فرمودند دفن گردید و این افتخار نصیب حضرت عایشه رضیاللهعنها شد که رسول خدا صلیاللهعلیهوسلم تا قیامت میهمان حجرۀ عایشه باشد و هر روز و شب هزاران عاشق شیفته در مقابل درب حجره آن بانوی بزرگوار اسلام، با ادب و احترام ایستاده و بر پیامبر خدا صلیاللهعلیهوسلم درود فرستاده و برای دو یار در پهلو خوابیده آن حضرت صلیاللهعلیهوسلم (ابوبکر و عمر) ادای احترام میکنند.
وفات حضرت عایشه رضیاللهعنها
زمانی که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم رحلت فرمودند، حضرت عایشه رضیاللهعنها در اوج جوانی قرار داشت. بعد از رحلت آن حضرت صلیاللهعلیهوسلم ام المومنین عایشه صدیقه حدود چهل سال را در فراق ایشان سپری کرد و در این مدت به نشر دین و تعلیم روش زندگی پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم به امت پرداخت و شبانهروز خویش را وقف خدمات دینی نمود ولی همواره آروزی ملاقات و رسیدن به پیامبر خدا صلیاللهعلیهوسلم را در سر میپرورانید و برای آن، لحظه شماری میکرد. تا اینکه بالاخره انتظار به سر آمد و لحظه ملاقات، آن هم بعد از مدت مدیدی فرا رسید و خداوند ایشان را به همسر گرامیاش (پیامبراکرم صلیاللهعلیهوسلم) و پدر بزرگوارش (ابوبکرصدیق رضیاللهعنه) ملحق نمود.
آری! حضرت عایشه صدیقه بعد از اینکه نیم قرن، امت اسلامی را از علوم و معارف خود مستفیض گردانید و روش عملی زندگی پیامبر را به امت تعلیم داد، درسال 58هـ روز دوشنبه هفدهم ماه رمضان درسن 68سالگی دارفانی را وداع گفت و به دیار باقی شتافت.
نماز جنازه این بانوی بزرگ اسلام، همسر رسول خدا صلیاللهعلیهوسلم و مادر مومنان جهان، توسط حضرت ابوهریره رضیاللهعنها خوانده شد و جسد مبارکش در قبرستان بقیع در کنار بقیه ازواج مطهرات به خاک سپرده شد.
نگارنده: مولوی عبدالرحیم مرجانی
منبع: سنی آن لاین
سایت عصر اسلام
www.IslamAge.com