به مثالی در این زمینه توجّه كنید:
پروردگار متعال در آیهء 49 سورهء ذاریات میفرماید:
]وَمِنْ كُلِّ شَیءٍ خَلَقْنَا زَوْجَینِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ[
«و از هر چیزی دو گونه (نر و ماده) آفریدیم تا شاید كه شما عبرت گیرید»
معاصران نزول قرآن كریم، از این آیهء مباركه چنین استنباط میكردند كه پروردگار متعال به قدرت مطلقهء خود، اشیای متنوع را در تقابل با هم آفریده است.
از حسن تابعی روایت شده است كه نامبرده، «زوجین» را به شب و روز، آسمان و زمین، ماه و خورشید، بر و بحر و زندگی و مرگ تفسیر نموده و در این راستا اشیای دیگری را نیز بر میشمرد و نهایتاً هر كدام آنها را زوج دیگری معرفی كرده و در آخر میگوید: فقط خدای عزّوجلّ است كه فرد بوده و هیچ مثل و مانندی ندارد اما بقیهء كائنات همه در برابر خود مقابلی دارند.
با آنكه این گونه برداشت نیز از آیهء كریمه نوعاً صحیح است، اما علم جدید میآید تا از آیهء كریمه تفسیر علمی نوینی ارائه نماید؛ و آن این است كه: زوجین در این آیه بر حقیقت خود حمل میشود. یعنی اینكه مراد از آن، دو جنس مخالف از نظر نری و مادهگی میباشد؛ زیرا هیچ چیز در دایرهء هستی نیست مگر اینکه نر و مادهیی دارد؛ اعم از انسان، حیوان، نبات، جماد و غیره... چه آنها كه ما میدانیم و میشناسیم و چه آنها كه ما نمیدانیم. چنانکه جدیدترین تئوری در مورد اصل و بنیاد آفرینش نیز میگوید: بنیاد تمام كائنات متشكل از دو زوج است كه این دو زوج به زبان علم جدید، عبارت از «الكترون» و «پروتون» میباشند.
بلی؛ همهء موجودات، چه آنها كه ما میشناسیم و چه آنها كه نمیشناسیم، از زندگی به شیوهء زوجیت یا نرینهگی و مادینهگی برخوردار اند. چنانکه آیهء كریمهء 36 سورهء یس نیز میگوید:
]سُبْحَانَ الَّذِی خَلَقَ الأزْوَاجَ كُلَّهَا مِمَّا تُنْبِتُ الأرْضُ وَمِنْ أَنْفُسِهِمْ وَمِمَّا لا یعْلَمُونَ[
«پاك خدایی كه از آنچه زمین میرویاند و نیز از خودشان، و از آنچه نمیدانند، همه را نر و ماده گردانیده است»
البته این اعجاز خیرهكنندهء علمی دیگری از اعجازهای قرآن است كه علم جدید با تمام خضوع در برابر آن ایستاده است.
و از نوع دوم:
در نوع دوم از آیات متعلق به اعجاز علمی قرآن كریم، با آیاتی رو به رو میشویم كه تا ظهور نهضتهای علمی اخیر بشر، انسان قدیم، انسان عصر بعثت و بعد از آن نیز، از موضوعات مطرح شده در آنها مطلقاً هیچگونه شناخت و معرفتی نداشته است. بنابراین قرآن كریم با طرح این موضوعات و ارائهء این قوانین علمی، در واقع از اسرار بسیار مهمی پرده برداشته است كه اكتشافات علمی جدید به تفسیر آنها كمك شایانی نموده اند.
به نقل از: تجلی قرآن در عصر علم (نگاهی تطبیقی به اعجاز علمی قرآن کریم در پرتو علوم جدید)، عبدالرؤوف مخلص هروی استاد دانشکدهء شرعیات دانشگاه هرات افغانستان